Αυτοσχεδιάζοντας με λέξεις

Στις βραδιές Αυθόρμητου Λόγου οι συμμετέχοντες πρέπει σε δύο λεπτά να συνθέσουν μια ομιλία με ειρμό

Ρεπορτάζ: Όλγα Κλώντζα

«Η μηχανή του αεροπλάνου ξαφνικά σταμάτησε και άρχισε να πέφτει. Εκείνη τη στιγμή ο Τζέιμς Μποντ…». Το κοινό της βραδιάς Αυθόρμητου Λόγου ακούει με χαμόγελο τον συντονιστή της εκδήλωσης να εκφωνεί τη φράση περιμένοντας τη συνέχεια. Ο κ. Σπύρος Μάλλιος, που έχει ανέβει στη σκηνή του Πολυχώρου «Αίτιον», έχει στη διάθεσή του ένα-δύο λεπτά για να μιλήσει αυθόρμητα, χωρίς καμιά προετοιμασία, συμπληρώνοντας αυτή την ιστορία. «Εκείνη τη στιγμή ο Τζέιμς Μποντ με ρώτησε: “Σπύρο, τι θα κάνουμε;”. “Μην ανησυχείς” του είπα, “δεν είναι τίποτα φοβερό. Μόλις το αεροπλάνο φτάσει στα δύο μέτρα, θα πηδήξουμε, δεν έγινε τίποτα”. Εγώ μικρός είχα σκαρφαλώσει σε τόσους φράχτες. Τελικά οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι η εκπαίδευση των μυστικών υπηρεσιών στη Βρετανία είναι μάλλον ελλιπής»αρχίζει να διηγείται.

Η άνεση και το χιούμορ που επιδεικνύει το μέλος της ομάδας «Εκφράσου», η οποία διοργανώνει τη συνάντηση, δεν είναι τυχαία. Εξασκείται τακτικά στον δημόσιο λόγο, τα τελευταία δε τέσσερα χρόνια και επαγγελματικά, αφού εκπαιδεύει σε αυτόν επαγγελματίες, ενηλίκους αλλά και παιδιά. Υστερα από δύο λεπτά, αφού έχει ενημερώσει το κοινό για τον περίπλοκο μαθηματικό τύπο που εκτιμά το ακριβές σημείο στο οποίο οι δύο «ήρωες» θα πρέπει να εγκαταλείψουν ασφαλώς το αεροσκάφος και έχει φυσικά πάρει και τη ζακέτα του (!), καταλήγει: «Τζέιμς, καλέ μου φίλε, θα πηδήξουμε στην τύχη και ο Θεός βοηθός!». Το κοινό ξεσπάει σε γέλια και χειροκροτήματα.

Αυθόρμητη επικοινωνία

Το Εργαστήρι Αυθόρμητου Λόγου «Εκφράσου» δημιουργήθηκε χάρη στην προσωπική διάθεση για μάθηση και συνεχή αυτοβελτίωση του εμπνευστή του, τραγουδοποιού και ιδιοκτήτη ωδείου κ.Αλέξανδρου Φωτεινού. Οταν μοιράστηκε με φίλους από τον όμιλο ρητορικής τέχνης, στον οποίο συμμετέχει, την ανάγκη για βελτίωση στην αυθόρμητη επικοινωνία, οι ιδέες έπεσαν βροχή. Μια μικρή παρέα διοργάνωσε την πρώτη δοκιμαστική συνάντηση, ώσπου στην πρόσφατη 15η βραδιά (22 Νοεμβρίου 2015) περισσότεροι από 30 άνθρωποι – εκ των οποίων οι μισοί για πρώτη φορά – συγκεντρώθηκαν για να εκφραστούν, να συνομιλήσουν, να παίξουν, να γνωριστούν, να διασκεδάσουν.

Μέσα από διαφορετικές ενότητες, συγκεκριμένης διάρκειας, οι συμμετέχοντες εξασκούνται στην απροετοίμαστη ομιλία. Τα θέματα ποικίλα, από την επιστήμη, τη μουσική, τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ως το ατέρμονο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα» και το χειρότερο δώρο που έχει κάποιος δεχθεί. Στον διάλογο ερωτήσεων «απαγορεύονται» οι απαντήσεις, ενώ στην ενότητα «Λέξεις από την τσέπη» ακούγονται οι πιο περίεργες ιστορίες. Αταίριαστες μεταξύ τους λέξεις εμφανίζονται εμβόλιμα και ο ομιλητής καλείται να τις χρησιμοποιήσει συνθέτοντας μια ομιλία με νόημα και ειρμό. Στον αλυσιδωτό λόγο, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι καλούνται να αναπτύξουν ένα θέμα λέξη-λέξη, εκπλήσσοντας τελικά ο ένας τον άλλο.

«Παιχνίδι ρόλων»

«Καλησπέρα, το θέμα μας σήμερα είναι εάν και κατά πόσο θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη Σένγκεν» λέει, ως δημοσιογράφος, ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος στους τρεις εθελοντές που κάθονται απέναντί του για να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων. Ενας ξενοφοβικός βουλευτής, ένας αστυνομικός και μια συγγενής θύματος δίνουν συνέντευξη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Συχνά όταν σκέφτομαι θέματα έχω στο μυαλό μου ποιος θα ήθελα να τα απαντήσει. Επίσης το κοινό καθορίζει πολλά θέματα αυθόρμητα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης» αναφέρει στο «Βήμα».

«Η προσωπική εξέλιξη ήταν το δικό μου κίνητρο, καθένας όμως έχει διαφορετικούς στόχους. Να αποβάλει τον φόβο της σκηνής, της έκθεσης μπροστά σε κοινό, τον φόβο της αποτυχίας, να πλουτίσει το λεξιλόγιό του ή απλώς να διασκεδάσει και να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους» λέει ο κ. Φωτεινός. Οπως εξηγεί, στις πρώτες απόπειρες αυτοσχεδιασμού έλεγε μια-δύο προτάσεις και μετά στέρευε από ιδέες και εγκατέλειπε την προσπάθεια. Η ευστροφία όμως ενός Ελληνοαμερικανού, έμπειρου σε παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, του άνοιξε νέους ορίζοντες.

Οταν του ζήτησαν να μιλήσει για τη φωτογραφία ενός αστροναύτη, εκείνος γελώντας δυνατά είπε: «Μου θυμίζει τη γιαγιά μου, επειδή όταν ήμουν μικρός είχε τόσο πολλές ρυτίδες που όταν ερχόταν να με φιλήσει για καληνύχτα προτιμούσα να γίνω αστροναύτης και να πάω στο φεγγάρι», καταλήγοντας σε μια δίλεπτη ομιλία για τη γιαγιά του. «Αυτό μού έδειξε ότι κάθε ερέθισμα μπορώ να το “στρίψω” προς όποια κατεύθυνση θέλω. Το πρώτο βήμα είναι να ανέβει κάποιος στη σκηνή, να κατακτήσει ένα επίπεδο αυτοπεποίθησης και στη συνέχεια θα αναπτύξει δικές του τεχνικές και ταχύτητα σκέψης» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Φωτεινός, προσδιορίζοντας έτσι και το προσωπικό του επόμενο στοίχημα.

Η εμπειρία της πρώτης φοράς

Oσοι συμμετέχουν για πρώτη φορά παραμένουν συνήθως διστακτικοί, προτιμούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της βραδιάς, αν και ορισμένοι αποφασίζουν με λίγη ενθάρρυνση να πάρουν τον λόγο. Το ανάλαφρο κλίμα, δεδομένου ότι τα θέματα δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον «ξεμπλοκάρουν» τους πρώτους. «Ηταν πολύ ωραία βραδιά, με χιούμορ, αυτοσχεδιασμό και θετική ενέργεια» σχολίασε η Δέσποινα, που ενημερώθηκε για τη συνάντηση μέσω Facebook και ήταν μάλιστα από τους τολμηρούς, καθώς ανέβηκε στη σκηνή δύο φορές.

«Για εμένα ήταν άκρως εκπαιδευτικό, θα ξαναέρθω οπωσδήποτε. Μαθαίνεις να βγαίνεις λίγο από το καβούκι σου, να γίνεσαι πιο δημιουργικός» είπε μια συμμετέχουσα. «Γίνεται με τόσο ευχάριστο τρόπο που βοηθάει. Ακόμα και εμείς που δεν συμμετείχαμε ενεργά σήμερα, θα “λυθούμε” την επόμενη φορά» εκτίμησε άλλη. Η ανταπόκριση, αλλά και το ευχάριστο κλίμα που διαμορφώνεται, δίνει το δικαίωμα στον εμπνευστή να οραματίζεται πως το εγχείρημα θα μεγαλώσει.

Η ιδέα να υποστηριχθούν τεχνικά νέες ομάδες, ώστε να διοργανώνουν τις δικές τους βραδιές Αυθόρμητου Λόγου, υπό την ομπρέλα του «Εκφράσου» (www.ekfrasou.gr), ανά την Ελλάδα είναι φυσικά καλοδεχούμενη. «Κέρδος για όλους τους συμμετέχοντες είναι η προσωπική εξέλιξη, όχι τα χρήματα. Το “Εκφράσου” είναι και θα παραμείνει μη κερδοσκοπικό. Στόχος είναι να ανανεώνεται συνεχώς, με νέες δραστηριότητες, θεματικές βραδιές ή ακόμα και ομιλίες για όσους ενδιαφέρονται και πέρα από τη διασκέδαση» επισημαίνει ο κ. Φωτεινός.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Στην πρόσφατη βραδιά Αυθόρμητου Λόγου περισσότεροι από 30 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφραστούν, να συνομιλήσουν, να παίξουν, να γνωριστούν, να διασκεδάσουν